fredag 25 november 2011

Mitt första inlägg!!

Äntligen!!
Jag har verkligen haft en lång processtid när det gäller denna blogg!! Jag tror att jag gick ut med information om min blogg för drygt ett år sedan - och nu är den verklighet!!

Jag förstår att frågan kommer om varför det tagit sååå lång tid att komma igång - mitt svar är:
Utveckling pågår!

Vi har en intensiv och oerhört stimulerande utvecklingsprocess igång i hela vår verksamhet inom barn- och utbildningsförvaltningen i Falkenbergs kommun och den har krävt all min tanketid fram till nu....
Det betyder inte att procesen är på avtagande utan snarare att vi nu går in i nästa fas i arbetet och jag kan summera lite av det som hänt.

Vi har arbetat med vår vision:
Alla ska lyckas!
Det har varit och är en process som både skapar livliga diskussioner och ger alla inblandade nya lärdomar - eftersom det handlar om ett "annat tänk" kring vårt uppdrag - och alla som arbetar med förändringar vet att det är ett svårt och långsikitgt arbete!

Visionsarbetet är grunden för det stora arbete som pågår ute i våra skolor och förskolor kopplat till vår verksamhetsplan och arbetet med de nya reformerna för skola och förskola. Allt vi gör och arbetar med är idag tydligt kopplat till höga förväntningar kring ökad måluppfyllelse och höga resultat - det vill säga en kvalitetshöjning av våra verksamheter.

Vår ingång i arbetet handlar om att tydliggöra förväntningar och uppdrag för att på så sätt skapa förutsättningar att föra en dialog ute i verksamheterna. Parallellt med detta arbetar våra rektorer och förskolechefer med utvecklingsarbete och implementering där det handlar om att konkret hitta de goda exemplen i arbetet med barnen. Exempel som visar på ett arbetsätt som bygger på målstyrningsprinciperna i styrdokumenten där eleverna får reda på målen för arbetet och utifrån det arbetar med uppgifter som svarar upp mot både målet och individens behov.

Jag vill avsluta som jag började: utveckling pågår!

Min erfarenhet har visat mig att det finns ingen genväg  när det gäller förändrings- och utvecklingsarbete utan det handlar om att föra dialog och involvera och skapa delaktighet!
I mötet med andra människor får jag syn på andra saker och får nya perspektiv och får därmed möjligheten att tänka nytt och tänka om - om jag vill: förändra min tidigare bild och ta mig an nya utmaningar, om jag vill.....

Det positiva med all förändring är att det  hjälper mig att se på mig själv och min omgivning med nya ögon - eftersom jag måste ställa mig frågan: Vem är jag till för? Vad är mitt uppdrag? Hur gör jag idag? Kan jag göra på något annat sätt? Jag får med andra ord möjligheten att tänka till och tänka om och tänka vidare!


Nya tankar kommer om två veckor!

2 kommentarer:

 1. Hej Arja!
  Jag hoppas du hör hur jag applåderar här :) Jätteroligt att du är på bloggbanan. Jag kommer att följa dig med stort intresse för jag vet ju hur mycket bra utvecklingsarbete som pågår i Falkenberg och det vill jag såklart fortsätta ta del av även jag inte längre finns "på insidan".
  Lycka till med ditt nya liv som bloggare! Jag gillar stort!
  //Kristina

  SvaraRadera
 2. Hej Arja!
  Jag tycker att det är bra att du har börjat blogga och på så sätt dela med dig av dina tankar om skolan i Falkenberg. Jag arbetar som SO-lärare på Tångaskolan och har en fråga dels angående 1-1 satsningen och dels angående de aviserade besparingarna på F-5: hur stor är kostnaden för resp. område för datorerna nu när de skall stå för hela kostnaden och har förvaltningen tagit del av någon form av konsekvensanalys från resp F-5 enhet utifrån de tänkta förändringarna?
  Tack på förhand/Andreas

  SvaraRadera